ik hou van hechtel-eksel

18 Dec, 2017

Hechtel-Eksel-515Het moet aangenaam wonen blijven in onze gemeente, met verkeersluwe woonstraten, in een groene omgeving waar kinderen kunnen spelen en eenieder zich thuisvoelt.
De gemeente investeert in woningen voor specifieke doelgroepen zoals senioren, personen met een handicap en personen met een laag inkomen. Zij doet hiervoor een beroep op professionele partners.

In nieuwe verkavelingen wil Anders zuidgeoriënteerd bouwen op een innovatieve manier. Er wordt een mix aan woningen gecreëerd: open, halfopen, gesloten.
De gemeente realiseert zo spoedig mogelijk het bindend sociaal objectief inzake sociale woningen. Dit mag vroeger dan verplicht in 2020. Twintig procent sociale huur- of koopwoningen zijn verplicht in elke verkaveling.
De gemeente verhoogt het aanbod aan huurwoningen via het sociaal verhuurkantoor door meer sensibilisering bij de eigenaars.

 

In nieuwe verkavelingen worden ook woningen voor doelgroepen voorzien (kangoeroewonen, senioren, personen met een handicap, …). De gemeente stimuleert deze vormen van wonen, ook in bestaande woningen.


Hechtel-Eksel-628De gemeente introduceert het sociaal woonmodel: de bewoner koopt het huis tegen een betaalbare prijs, de grond blijft eigendom van de gemeenschap (community land trust). Door de grond in eigendom te houden, wordt wonen goedkoper. Dat kan via een recht van opstal.
De gemeente introduceert cohousing. Bij de inplanting van een nieuwe wijk moet het leef- en speelcomfort van de nieuwe bewoners het uitgangspunt vormen voor de plannen. Met steeds kleinere tuintjes, kunnen centraal gelegen speel- en ontmoetingsplekjes een antwoord bieden op de nood aan spelen.

Om een kwaliteitsvolle service aan seniorenwoningen te garanderen, wordt beroep gedaan op het intergemeentelijk woon- en zorgcentrum Vitas. De gemeente ondersteunt particulieren die seniorenwoningen wensen te bouwen.

Leegstand en verkrotting worden aangepakt door verhoogde belastingen. Huurwoningen die vermoedelijk niet voldoen aan de minimale kwaliteitsnormen, worden extra gecontroleerd.
Om de beschikbaarheid van bouwgronden op de markt te verhogen, worden braakliggende bouwgronden geactiveerd.
Met een rollend woningfonds koopt de gemeente oude panden op en verkoopt ze of richt ze zelf in ten dienste van de gemeenschap.

Hechtel-Eksel-662Buurt- en wijkfeesten worden gestimuleerd. In buurten zonder actieve werking worden extra inspanningen gedaan. Om te komen tot een dynamisch beleid toegespitst op buurten en buurtwerkingen, worden buurtwerkingen samengebracht in specifiek overleg. De dag van de buren wordt jaarlijks of maandelijks georganiseerd.

Openbaar domein in wijken wordt goed onderhouden. Dat bevordert ook contacten tussen buren, door onder andere de plaatsing van zitbanken.

Anders via:

Anders  |  3940 Hechtel-Eksel - tel.: 011 73 35 70 - e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.