ik hou van hechtel-eksel

18 Dec, 2017

Hechtel-Eksel-100De principes van het huidige mobiliteitsplan (onder andere de STOP-volgorde van prioriteit: stappen – trappen – openbaar vervoer - privévervoer) worden in uitvoering gebracht. Prioritair gaat de aandacht daarbij naar volgende maatregelen.

Het netwerk van trage wegen wordt versterkt. Er wordt geïnvesteerd in het onderhoud en de herinrichting van de wegen, oversteekplaatsen, veilige fiets- en voetpaden, duidelijke overgangen van fietspaden naar zones voor gemengd verkeer. De gemeente investeert in de aanleg en onderhoud van fietspaden, zoals de Eikelbosstraat, Overpelterbaan, Pundershoekstraat, Don Boscostraat, ... Vrijliggende tweerichtingsfietspaden kunnen op plaatsen waar geen bewoning is.
De gemeente neemt, in overleg met de Vlaamse overheid, maatregelen tegen doorgaand verkeer, inzonderheid vrachtverkeer. Het parkeren van vrachtwagens wordt aangepakt. Ter hoogte van het kruispunt N73/N74, aan de Prijzenklopper, bevindt zich een carpoolparking met fietsenstalling.
Anders pleit voor geluids- en zichtbeperkende maatregelen langs de N74.
De gemeente ondersteunt het verkeersluwer maken van de Hasseltsebaan, in het kader van een nieuwe noordzuidverbinding rond Houthalen-Helchteren.
Inzake het openbaar vervoer pleiten wij voor een goed onderhouden en toegankelijke halteaccomodatie en een derdebetalersysteem, zodat groepen van inwoners goedkoper kunnen reizen.

De selectie van de te herstellen wegen wordt geobjectiveerd aan de hand van duidelijke criteria enHechtel-Eksel-248 metingen.
Er komt een duidelijk meldpunt voor klachten in verband met openbaar domein, wegen, groenvoorzieningen.

De gemeente promoot fietspoolen in samenwerking met de scholen. Cursussen voor alle leeftijden stimuleren de fietsvaardigheid.
Anders pleit voor projecten over autodelen. Een elektrische oplaadpaal is interessant voor elektrische vervoermiddelen. De aankoop van fietsen met bagagedrager (bakfietsen) wordt gestimuleerd.

De tijdens de vorige legislatuur opgerichte mobiliteitscommissie onderzoekt alle projecten, vragen en klachten. De toepassing van de mobiliteits- en verkeersprincipes dient te gebeuren door een betere handhaving door de politie en de gemeente.

De politieke bevoegdheid Openbare Werken wordt opgesplitst. Het gedeelte 'wegen' wordt toegevoegd aan Mobiliteit en het gedeelte 'groen' wordt toegevoegd aan Leefmilieu en Natuur, met het oog op een integrale beleidsvoering (ook in de uitvoering is visie belangrijk). De technische dienst staat in voor de uitvoering van projecten in alle bevoegdheidsdomeinen.

Anders via:

Anders  |  3940 Hechtel-Eksel - tel.: 011 73 35 70 - e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.